Ce este meningita

Prin meningita intelegem procesul de inflamare al meningelui sau al maduvei spinarii. De regula, apare ca urmare a unei infectii si poate fi fatala, mai ales in cazul copiilor. Drept urmare, este considerata a fi o urgenta medicala, care necesita tratament specific neaparat.

meningitaCel mai frecvent tip de meningita este cel bacterial. Progresia acestei boli are loc usor, chiar daca in prima faza cei mai multi oameni nu resimt decat niste simptome vagi, pe care le asociaza de obicei racelilor. Ulterior, boala devine tot mai agresiva si prezinta urmatoarele simptome:

1) Aparitia febrei, ca urmare a detectarii „intrusilor in corp” si a fazei primare de aparare. Practic, hipotalamusul creste temperatura de baza a corpului, tocmai pentru a ajuta corpul sa lupte impotriva infectiei. Ca atare, oamenii resimt o stare generala de maleza, de frisoane si transpiratii etc.
2) Miscarile capului sunt extrem de dureroase, in special miscarea sus-jos;
3) Aparitia cefaleei, anume a durerilor de cap, care pot fi asociate si cu senzatia de slabiciune in genunchi, cat si cu stari de confuzie sau de letargie;

Meningita bacteriana se trateaza de obicei cu cefalosporina din generatiile superioare (3 sau 4), cu vancomicina si/sau ampicilina, alaturi de care se prescriu si cateva sedinte de corticoterapie.

De regula, bacteriile care duc cel mai frecvent la aparitia acestei boli sunt streptococii de tip B, alaturi de pneumococi si meningococi. La pacientii care dezvolta aceasta boala se observa semnele Kernic si Brudzinsky, ba chiar mai mult, 3 din 10 bolnavi pot deveni convulsivi.

Este important ca medicii care pun diagnosticul final sa nu se pripeasca, mai ales in cazul in care pacientii au incercat sa se trateze singuri inainte de a se prezenta la medic. De ce? Pentru ca se poate intampla ca simptomele sa se reduca temporar, astfel ca boala sa treaca pe post de otita medie.

Meningita bacteriana are o morbiditate de sub 10%, speranta fiind mult mai mare in cazul celor tineri si care se prezinta de urgenta la spital. Din pacate, daca aceasta boala afecteaza batranii sau pe cei imonodepresivi, sansele de deces cresc pana la de 10 ori. Totusi, asta nu inseamna ca pacientii nu primesc tratamentul corespunzator, ci doar ca este mai greu sa-si revina, mai ales ca prin maduva spinarii au loc toate procesele senzitive din corp.

Ce parere ai?