“E mai bine sa previi decat sa tratezi” ar spune o vorba celebra, si asta pentru ca, uneori pentru a repara o greseala trebuie sa depunem eforturi suplimentare. Spre exemplu, cand te urci pe cantar si vezi ca ai cu 10 kg mai mult decat acum cateva luni te gandesti ca…. ori nu e bun cantarul ori e cazul sa slabesti. Preferam prima varianta si incercam un alt cantar insa, acelasi rezultat. Oare cum s-a ajuns aici, te intrebi. La fel se intampla si cand incepi sa observi ca pielea ta nu mai este atat de elastica si ca e momentul sa-ti procuri o crema anticelulitica sau cand diferitele probleme digestive incep sa-ti dea bataie de cap datorita starii de disconfort pe care ti-o creaza.
Iata cateva idei pentru a evita astfel de situatii:
Primul pas catre o alimentatie sanatoasa este sa constientizezi importanta acesteia pentru organism si pentru stilul tau de viata. Drumul catre o dieta echilibrata necesita timp si pasi marunti, dar siguri. Ce inseamna de fapt o dieta echilibrata? Inseamna sa consumi, in cantitati moderate, alimente din toate grupele de nutrienti(proteine, lipide, glucide, fibre, vitamine, minerale), astfel incat sa-i furnizezi organismului cantitatea de valoare energetica de care are nevoie pentru a-si indeplinii toate functiile iar tu sa fii multumita de greutatea pe care o ai, de aspectul exterior, sa fii sanatoasa si plina de viata.
O sa detaliem putin grupele de nutrienti , mentionate mai sus, pentru a-ti fi mai usor sa intelegi importanta pe care trebuie sa o acorzi alimentatiei.
De ce sunt importante pentru organism proteinele? Acestea intra in componenta tuturor celulelor si intervin in desfasurarea proceselor vitale din organism. Doza optima de proteine recomandata este de 0,8g/kg/corp/zi. Adica daca ai 50 kg ar trebui sa consumi 40g proteina/zi. Proteinele trebuie asimilate atat din alimentele de origine animala – carne, peste, lapte, oua, cat si din cele vegetale: mazare, linte, fasole, cereale, nuci, soia. Prin urmare proteinele nu trebuie sa–ti lipseasca din dieta zilnica. Cateva articole interesante despre proteine si rolul acestora in alimentatie gasiti pe blogul alecia.ro in categoria sanatate.
Glucidele (carbohidrati) reprezinta sursa principala de energie furnizata organismului. Principalii carbohidrati sunt amidonul si zaharul. Amidonul il regasim in semintele de cereale, in grau, porumb, orez, mazare , cartof, paine, paste, iar zaharul, in stare naturala in fructe, lapte. Zaharul rafinat, care si-a pierdut aproape toata valoarea nutritiva prin rafinare este indicat a se consuma in cantitati cat mai mici. Majoritatea nutritionistilor recomanda ca 60 -70% din cantitatea de calorii ingerata zilnic sa fie sub forma carbohidratilor.
Lipidele (grasimile) sunt o importanta sursa de energie pentru organism. Fie ca sunt saturate – cele de provenienta animala (carne, produse lactate) sau nesaturate (vegetale), atat timp cat le consumi in cantitati moderate ele sunt esentiale organismului.
Legumele si fructele sunt cea mai importanta sursa de vitamine si minerale, cele care iti asigura sanatatea si vitalitatea organismului.
Ultimile, dar nu cele din urma in prioritatile dietei tale sunt fibrele. Sunt produse extrem de importante pentru o alimentatie sanatoasa fiind responsabile cu eliminarea toxinelor din organism. Provin din tesutul plantelor, fructelor, legumelor. In urma rafinarii cerealelor, fibra este inlaturata, de aceea e bine sa consumam cereale integrale, orez brun. Cantitatea recomandata de fibre este de 25-30 g/zi.
Apa nu este o subsranta nutritiva, dar este indispensabila pentru a-ti mentine o dieta echilibrata. Datorita apei substantele nutritive pot circula in organism si tot datorita apei sunt eliminate toxinele din organism. Cantitatea optima de care are nevoie organismul este de 3l/zi, pe care i-o furnizezi si din alimente.
Pasul 2 analizeaza-ti alimentatia actuala
Scrie intr-o agenda tot ceea ce manaci, ce bei si la ce ore timp de o saptamana. Renunta la tot ceea ce nu se incadreaza in una din grupele mai sus mentionate (grasimile de origine animala in cantitati mari, sucurile acidulate, mancarea fast food, dulciurile) si inlocuieste-le cu alimente bogate in fibre, legume, fructe. Iti poti face singura un regim alimentar care sa includa alimente variate.
Pasul 3 creaza-ti obiceiuri alimentare
Cum ar fi mesele regulate care sa contina alimente bogate in nutrienti din toate categoriile mai sus mentionate, sa consumi zilnic fructe si legume, sa bei cel putin 1,5l de apa pe zi. Cu cat ai mese mai variate, cu atat mai echilibrata va fi alimentatia ta. In momentul in care organismul nu este hranit, tinde sa faca depozite de grasime, de aici aparand si numeroasele afectiuni ale pielii cu care ne confruntam.
Pasul 4 cunoaste-ti corpul
Nu exista o dieta alimentara care sa se potriveasca la toti indivizii. Aceasta este influentata de foarte multi factori: sex, varsta, mediu, activitate zilnica. Sunt cateva principii de baza in alimentatie pe care ar trebui sa le aplicam, insa fiecare dintre noi trebuie sa le adaptam nevoilor si stilului nostru de viata. Dieta bazata pe calculul caloriilor este foarte eficace, indiferent ca vrei sa-ti mentii greutatea, sa slabesti sau sa te ingrasi.