Dacă te-ai hotărât să începi o afacere cu automate de cafea, trebuie să știi că ai luat o decizie bună. În această afacere, nu ai nevoie de abilități speciale sau pregătire suplimentară. Statisticile arată că afacerile cu automate sunt foarte profitabile. În fiecare an, industria automatelor de cafea aduce un profit ce ajunge chiar și la un miliard de dolari.
Cele mai multe aparate automate de cafea funcționează cu numerar. De fapt, 3 din 4 automate se bazează pe numerar.
De ce să începi o afacere cu automate de cafea?
Ai multe avantaje dacă începi o afacere cu automate de cafea:
- Costurile sunt reduse, deoarece dacă închiriezi aparatele automate, nu ai nevoie de un capital prea mare.
- Poți începe cu câteva aparate, iar pe măsură ce timpul trece poți să-ți extinzi afacerea, dacă ai suficienți bani.
- Este destul de simplu să gestionezi o astfel de afacere, deoarece tu nu trebuie decât să verifici dacă aparatele funcționează corect și să le aprovizionezi cu marfa necesară atunci când este nevoie.
- Dacă ai deja o afacere și vrei să le oferi clienților mai mult confort, poți să-ți extinzi afacerea închiriind câteva automate de cafea.
Dacă ești convins că vrei să începi o afacere cu automate de cafea, urmează pașii de mai jos:
Planifică totul cu atenție
Planificarea este cheia succesului. Poți începe o afacere cu automate de cafea de la zero, pentru a avea mai multă flexibilitate. În acest caz va trebuie să achiziționezi aparatele automate de cafea și să găsești cele mai bune locații în care să le plasezi. Pentru început poți începe cu câteva aparate, iar pe parcurs poți să-ți extinzi afacerea.
Dacă nu vrei să începi afacerea de la zero, poți cumpăra o afacere cu automate de cafea deja existentă. Avantajul achiziționării unei afaceri existente este acela că vei primi un flux de bani chiar de la început. Totuși, înainte de a cumpăra o afacere trebuie să afli de ce proprietarul vrea să o vândă. Este esențial să verifici contractele existente și locațiile în care sunt plasate aparatele automate de cafea. De asemenea, trebuie făcută și inspecția automatelor.
Cel mai simplu mod de a intra într-o astfel de afacere este să închiriezi mașinile automate de cafea în sistem comodat. Ai deja un tip de afacere bine stabilit, care se bazează pe comercializarea unui produs.
Scrie un plan de afaceri
După ce planifici în detaliu modul în care începi o afacere cu automate de cafea, trebuie să elaborezi un plan de afaceri. Dacă ai deja banii necesari pentru începerea afacerii, poți scrie un plan simplu, însă dacă ai nevoie de finanțe va trebui să elaborezi un plan pentru investitori.
Este profitabilă afacerea cu automate de cafea?
În ultimii ani au apărut o mulțime de mașini și aparate automate care ne ușurează munca. Astăzi, este foarte simplu să te bucuri de o ceașcă de cafea, indiferent dacă ești acasă, în parc, la facultate etc. Poți găsi în aproape orice loc un automat de cafea care-ți oferă băutura preferată în câteva minute.
În rândurile de mai jos vom analiza cei mai importanți factori care influențează afacerile cu automate de cafea. După ce vei citi acest articol îți va fi mai ușor să-ți dai seama dacă această afacere este sau nu profitabilă.
Cât trebuie să plătim pentru o cafea?
Această întrebare nu are un răspuns clar, deoarece există mai mulți factori pe care trebuie să-i luăm în calcul atunci când stabilim prețul unei cafele. De exemplu, trebuie să ținem cont de tipul cafelei care poate fi simplă sau cu lapte, tipul boabelor de cafea folosite și cantitatea de cafea utilizată. Dacă vrei să începi o afacere cu automate de cafea, trebuie să ții cont de toți factorii necesari pentru stabilirea prețului care să-ți aducă maximul de profit.
De obicei, pentru a prepara un espresso, un automat de cafea folosește 7 grame de cafea măcinată, însă cantitatea poate fi modificată, între 6.9 și 9 grame. Automatul de tip vending folosește aceeași cantitate de cafea, indiferent de băutura pe care o prepară, singurul lucru care diferă este cantitatea de apă.
De exemplu, o cafea lungă are 150 ml, în timp ce un espresso are doar 60 ml, însă ambele conțin aceeași cantitate de cafea măcinată, 7 grame. Dintr-un pachet de cafea de 1 kg (care are un preț cuprins între 18 și 40 lei) se obțin aproximativ 140 de cafele.
Aparatele automate de cafea nu oferă o băutură de calitate superioară, ci una de calitate medie. La majoritatea automatelor se folosește cafea Robusta, deoarece are o cantitate mai mare de cofeină. Cafeaua Arabica conține mai puțină cofeină, dar are o cremă mai delicată. Cei care vor să le ofere clienților o cafea mai bună, ar trebui să aprovizioneze automatele cu un mix de cafea Robusta și Arabica. Automatele de cafea de tip vending oferă, de asemenea, și specialități cu lapte, ciocolată caldă și ceai.
Pentru băuturile cu lapte se poate folosi lapte granulat sau lapte praf. Pentru prepararea unei cafele cu lapte se folosesc aproximativ 4-5 grame de lapte praf, în timp ce pentru prepararea unui cappuccino se folosesc 7 grame de lapte praf. Deși laptele granulat este mai scump decât cel praf, este mai avantajos, deoarece pentru prepararea băuturilor se folosește o cantitate mai mică. De exemplu, pentru prepararea unei cafele cu lapte se folosesc doar 2-3 grame de lapte granulat, iar pentru prepararea unui cappuccino se folosesc 4-5 grame.
Dintr-un pachet de lapte granulat de 500 grame care costă între 7 și 15 Lei se pot prepara cel mult 250 de cafele cu lapte sau aproximativ 100 de băuturi cappuccino. Pentru prepararea unei ciocolate calde se folosesc aproximativ 25 grame de ciocolată instant și 150 ml apă. Dintr-un pachet de ciocolată instant de 1 kilogram se pot prepara aproximativ 50 de băuturi. Gustul băuturilor diferă în funcție de marca de ciocolată folosită și de cantitatea de cacao care se găsește in ea. Un pachet de ciocolată instant costă între 12 și 25 lei pe kilogram.
Pentru prepararea unui pahar cu ceai se utilizează aproximativ 14 grame de ceai instant. De obicei, cei care aprovizionează aceste automate, optează pentru ceai cu aromă de lămâie, fruncte de pădure sau zmeură. O pungă de ceai instant de 1 kilogram costă în jur de 10-16 lei.
Indiferent că vorbim de cafea, ciocolată caldă sau ceai, cu cât produsul este mai calitativ, cu atât prețul său este mai mare. Mulți dintre cei care conduc o afacere cu automate de cafea aleg să folosească cele mai ieftine produse, pentru a avea un profit cât mai mare.
Totuși, cei care pun preț pe calitate, atrag mai mulți clienți, pentru că iubitorii de cafea vor să bea o băutură bună. Consumatorii sunt atenți și la recipientele în care le este servită cafeaua. Cei mai mulți aleg să-și cumpere cafeaua de la un automat care le oferă băutura preferată într-un pahar din carton.
Ar trebui să cumpărăm automate de cafea noi sau la mâna a doua?
Ar trebui să privim automatul de cafea la fel ca pe o mașină și să conștientizăm faptul că un aparat second hand are o durată de viață mai scurtă. În plus, se poate defecta frecvent. Ar fi bine ca cei care nu știu cum să rezolve problemele unui automat de cafea să cumpere aparate noi.
Majoritatea problemelor cu care se confruntă aparatele automate sunt provocate de depunerile de calcar. Dacă se fac revizii periodice, aceste probleme pot fi prevenite. Acum că ai aflat toate aceste informații îți va fi mai ușor să calculezi costurile unei afaceri cu automate de cafea și să-ți dai seama dacă este sau nu o afacere profitabilă.
Cuprins articol:
Cu cine trebuie sa vorbesc pentru a putea monta un automat într-o anumita zona? Cum ajung cu persoanele respective în contact?
Ce acte necesare pt a începe o afacere cu tonomate de cafea