ce alegi aur alb sau argint

Aur alb sau argint? Alege metalul potrivit pentru tine

Nu exista nimic mai elegant decât o bijuterie de culoare argintie. Aurul alb și argintul sunt atat de populare, incat mulți oameni se decid cu greu cand trebuie sa aleaga intre ele doua.

Aceste doua metale sunt complet diferite, chiar dacă au culori asemănătoare. Unul conține aur pur, în timp ce celălalt contine argint pur. Unul dintre aceste doua metale este mai scump, iar celălalt este mai rentabil.

Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre aurul alb și argint. La final îți va fi mai ușor sa decizi ce bijuterii să-ți cumperi.

Compoziția aurului alb vs compozitia argintului

Ambele metale sunt naturale si pure. Atat argintul cat și aurul alb sunt mult prea moi pentru a putea fi folosite, singure, în bijuterii. De aceea, ambelor metale li se adauga aliaje.

Argint

Argintul este un element natural; este mult prea moale pentru confecționarea bijuteriilor, deoarece își poate schimba forma cu usurinta. De aceea, bijutierii adaugă aliaje precum zinc, cupru sau nichel. Prin adaugarea aliajelor, metalul se întărește și devine mai rezistent la uzură zilnic.

Cel mai pur argint este de 99.9% și este folosit, de obicei, pentru confecționarea de bijuterii din argint, cum ar fi inelele de logodna. S-ar putea sa te întrebi dacă tot argintul este argint sterling. Nu chiar. Argintul sterling are o puritate de 92.5% și este cea mai populară formă de argint folosită în bijuterii.

aur alb argint diferenta

Bijuteriile din argint sterling au unul dintre următoarele semne distinctive: .925, STER, STG, Argint veritabil și Sterling.

Aur alb

Aurul alb nu exista în mod natural, deoarece este un aliaj metalic. Asta nu înseamnă însă ca este sintetic, deoarece conțin aur galben pur, placat cu rodiu alb. Aurul alb are o compoziție formată din aur galben amestecat cu argint și cupru.

Aurul alb trebuie să aibă întotdeauna cel puțin 50% aur galben pur. Poți să-ți dai seama de puritatea bijuteriilor din aur alb, cautand unul din următoarele semne distinctive:

  • .750 – aur de 18K
  • .587 – aur de 14K
  • .417 – aur de 10K

O parte din aurul alb contine nichel, ceea ce crește durabilitatea metalului. Din păcate, nichelul este un alergen cunoscut, de aceea nu este potrivit pentru toate tipurile de piele.

Puncte cheie aur alb vs argint

  • Puritate – ambele metale sunt relativ pure, dar fiecare dintre ele are elemente adaugate care le face mai puternice
  • Alergeni – amabele metale pot contine nichel, un alergen cunoscut. Cu toate acestea, aurul alb are mai puține șanse sa contina nichel, deoarece cel mai frecvent contine un amestec de argint si cupru. Daca ai pielea sensibila, roaga bijutierul sa-ti dezvăluie compoziția completa a bijuterii pe care vrei sa o cumperi, pentru a te asigura ca nu contine nichel.

Culoare

Cand vor sa cumpere un inel de logodna, oamenii tine cont de culoarea sa. Vor purta inelul pentru totdeauna așa ca trebuie sa aibă o culoare minunată. Ambele metale au culori similare, deci cum poți face diferenta dintre aurul alb și argint?

Culoarea argintului

Culoarea argintului este data de compoziția sa. Așa cum am menționat și în randurile de mai sus, argintul este în cea mai mare parte argint pur, însă contine și aliaje. Argintul este un metal lucios, alb si stralucitor. Totuși, oricât de lustruit ar fi, nu strălucește la fel de mult ca aurul alb. Însă, argintul este mai accesibil la pret decât aurul alb.

Culoarea aurului alb

Aurul alb are o culoara alba stralucitoare. Oricât ai încerca, nu vei putea să-i dai argintului culoarea strălucitoare a aurului alb. Acesta este motivul pentru care aurul alb este mai scump. Pentru un plus de strălucire, aurul alb este și placat cu rodiu. Placarea cu rodiu prelungește, de asemenea, durata de viata a aurului alb.

Diferenta de culoare dintre aceste doua metale este mica, dar poate fi un factor important pentru multi cumparatori:

  • Aurul alb este mai stralucitor decat argintul, dar mult mai scump.
  • Aringtul are o culoare lucioasa, frumoasa, dar nu are aceeași strălucire precum aurul alb. Din fericire, prețul mai mic compenseaza aceasta lipsa.

Care rezista mai mult – aurul alb sau argintul sterling?

Durata de viata a metalului este unul dintre cele mai importante lucruri ce trebuie luate în considerare în momentul achiziționării unei bijuterii fine. Cu siguranță nimeni nu dorește sa investească în bijuterii care se distrug în cativa ani.

În formele lor pure, atat argintul cat și aurul sunt incredibil de moi și maleabile. Dacă nu ar fi adaugate aliaje, s-ar distruge cu usurinta și si-ar schimba forma cand ar fi expuse la suprafețe mai dure precum diamantele.

Din fericire, atat aurul alb cat și argintul sterling sunt extrem de durabile, dar exista totusi anumite lucruri ce trebuie luate în considerare.

Durabilitatea argintului

Argintul singur nu este suficient de puternic pentru a rezista la uzura zilnică. De aceea, argintul sterling este, de obicei, cea mai buna alegere pentru confecționarea bijuteriilor. Adaugarea de metale precum zinc și cupru, mărește substanțial durabilitatea și rezistența metalului.

durabilitatea bijuteriilor din argint si aur alb

Avand in vedere acest lucru, este mai bine sa alegi bijuterii din argint sterling dacă vrei ca acestea sa reziste mult timp. În plus, argintul sterling nu se zgarie sau innegreste ușor. Dacă le ingrijesti si le cureti în mod regulat, bijuteriile tale din argint sterling vor străluci toata viata.

Durabilitatea aurului alb

Comparativ cu aurul galben, aurul alb este făcut să reziste. Deoarece este placat cu rodiu, aurul alb este foarte rezistent la zgarieturi. Desigur acest lucru depinde foarte mult și de cate karate are aurul bijuteriilor.

Cel mai puternic și mai durabil tip de aur alb este cel care este cele mai puține karate, deoarece contine o concentratie mai mare de aliaj. De exemplu, aurul alb de 14K contine 58.5% aur pur, iar restul de 42.5% este cupru, zinc sau nichel.

În schimb, aurul alb de 18K contine 75% aur pur, iar restul de 25% este un amestec de aliaje, inclusiv argint.

În cele din urma, ambele metale sunt destul de rezistente, însă totul depinde de puritatea aurului sau argintului.

  • Cu cat aurul alb are mai multe karate, cu atat este mai puțin durabil.
  • Argintul nu este un metal puternic, dar argintul sterling este foarte durabil.
  • Ambele metale au nevoie de îngrijire regulată pentru a rezista în timp.

Acum sa vorbim despre valoarea metalelor, unul dintre cei mai importanți factori în alegerea bijuteriile.

Valoarea aurului alb vs. valoarea argintului

Sa vedem care sunt elementele comune ale bijuteriilor din argint și aur alb. În primul rand, ambele fac parte din categoria metalelor prețioase. Metalele prețioase sunt folosite în crearea bijuteriilor, deoarece sunt durabile, rezista foarte mult și sunt calitative.

Dacă fac parte din aceeași categorie nu ar trebui sa aiba prețuri asemănătoare?

Trebuie sa luăm în calcul faptul ca aurul alb contine aur pur, care este mult mai valoros decat argintul. Prin urmare, bijuteriile din argint sunt mai rentabile și mai ieftine decat cele din aur alb, deși ambele sunt metale prețioase.

valoarea aurului alb

De asemenea, trebuie sa luăm în considerare puritatea aurului. Dacă cumperi o bijuterie din aur alb, trebuie sa stii ca aceasta contine doar 41.7% aur pur. Asta înseamnă ca în metal exista mai multe aliaje decât aur pur. În schimb, argintul sterling contine 92.5% argint pur.

Aurul alb este mai apreciat și mai valoros decat argintul, așa că dacă vrei sa faci o investie buna pe termen lung, ar fi bine sa alegi bijuterii din aur alb.

Cum deosebesti bijuteriile din aur alb de cele din argint?

Culorile celor doua metale seamana atata de bine incat ai putea sa le incurci ușor. Tinand cont de aceste sfaturi, îți va fi mai ușor sa distingi aurul alb de argint.

  • Dacă vezi o pata alba sau gri pe suprafața bijuteriei, exista o mare sansa ca aceasta sa fie din argint.
  • Daca ai dubii, cauta stanta.
  • Argintul sterling și aurul alb au propriile semne distinctive. Dacă vezi pe o bijuterie “14K” sau “750” înseamnă ca aceasta contine aur pur de 14 K, nu conteaza dacă este galben, alb sau roz. În schimb, dacă vezi pe o bijuterie scris “STER” sau “925” înseamnă ca este din argint sterling.
  • Inelul are și pietre prețioase? Dacă are, s-ar putea sa fie din aur alb deoarece majoritatea bijuteriilor din argint nu conțin pietre prețioase. Pentru a verifica, intreaba bijutierul.

Aur alb vs argint – care este mai bun?

Am analizat multe lucruri în acest articol, dar poate încă nu știi ce metal este mai potrivit pentru tine. În cele din urma, alegerea metalului depinde de bijuteria pe care vrei sa o cumperi. FIecare metal are avantaje și dezavantaje, iar ceea ce este potrivit pentru un inel de logodna ar putea sa nu fie potrivit pentru un pandantiv, sau invers.

Sa facem o recapitulare scurta a fiecărui metal, pentru a-ti fi mai ușor sa faci alegerea potrivita.

De ce ar trebui sa cumperi bijuterii din argint?

Dacă ești în căutarea unor bijuterii accesibile, hipoalergenice, cele din argint sunt o buna opțiune. Poate dorești sa alegi argintul pentru cercei, inele, coliere și pandantive. Desigur, argintul trebuie intretinut si curatat în mod regulat, pentru a nu se innegri. Cu toate acestea, dacă obisnuiesti sa iti cureti bijuteriile des, acestea vor arata bine mult timp.

Iata un video despre diferentele intre argint si aur alb si cum poti sa le deoebesti printr-un test rapid si ieftin

De ce ar trebui sa cumperi bijuterii din aur alb?

In primul rand, aurul alb este o investiție buna. Este mai scump decat argintul și este mai valoros. Aurul alb este mai durabil și hipoalergenic. Dacă vrei sa cumperi un inel de logodna sau o verigheta, aurul alb este cea mai buna alegere, deoarece are mai multă valoare.

Sper ca aceasta comparatie intre aurul alb și argint te va ajuta sa iei o decizie buna cand mergi să-ți cumperi bijuterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.