cat-consuma-o-centrala-termica-pe-gaz

Cât consumă o centrală termică pe gaz?

Având în vedere că de curând s-a dezvoltat semnificativ sistemul de distribuție a gazelor naturale, încălzirea unei locuințe cu o centrală termică pe gaz este una din cele mai avantajoase din punct de vedere financiar în momentul de față. Totuși, cât consumă o centrală electrică pe gaz? Dacă vrei să afli răspunsul, citește în continuare.

Datorită cererii mari pe piață, producătorii au conceput diferite modele de centrale, care mai de care mai performante pentru a te ajuta să-ți încălzești locuința rapid, eficient și la un cost cât mai mic. Pentru a înțelege însă cât consumă o centrală termică, trebuie să înțelegi mai întâi cum funcționează aceasta. Așadar, haideți să începem.

Cum funcționează o centrală termică pe gaz?

O centrală termică pe gaz este una din cele mai versatile tipuri de centrale care există deoarece poate fi folosită pentru a încălzi orice locuință. Există două variante:

 • Centrală termică clasică – Acest tip a fost folosit înainte însă acum a fost interzis de Uniunea Europeană datorită nivelului mare de toxine emise în aer.
 • Centrala termică în condensație – În momentul de față, aceasta este cea folosită și are un sistem mai eficient de încălzire decât cele clasice, având un consum mult mai mic.

Centrala termică în condensație stabilește un cadru care favorizează condensarea vaporilor din gazele de ardere ce ajută la recuperarea căldurii generate printr-un schimbător de căldură. Procesul de condensare are loc atunci când temperatura din circuit este sub 55°C.

cum-se-instaleaza-si-cat-consuma-o-centrala-termica-pe-gaz

Datorită acestui sistem, o centrală termică pe gaz are multe avantaje în comparație cu alte sistem de încălzire, cum ar fi:

 • Are un consum mic, ajutând la reducerea costurilor de întreținere
 • Este foarte rezistentă și are durată lungă de viață, atât timp cât sistemul de instalații este controlat în mod regulat de un specialist
 • Încălzește mult mai eficient locuința față de alte tipuri de centrale
 • Nu are un impact foarte puternic asupra mediului, deoarece are un consum mic de combustibil

Dacă întrebi un specialist, acesta îți va spune că nu doar cât consumă o centrală termică pe gaz contează înainte să faci achiziția. Există și câteva dezavantaje la un astfel de sistem ce trebuie luate în considerare înainte de a face investiția. Unul din cele mai importante de precizat este faptul că instalarea sa poate dura câteva zile, deoarece implică mai multe proceduri, cum ar fi:

 • Verificarea atentă a sistemului de instalație pentru a preveni riscul de scurgere de apă sau gaze
 • Verificarea instalației și a centralei pentru a funcționa în parametri normali
 • Verificarea sistemului de emisie a gazelor arse

De asemenea, pentru a putea instala o astfel de centrală, este nevoie de o autorizare privind funcționarea sistemului de încălzire.

Toți acești factori fac ca acest sistem să fie puțin mai dificil de instalat, fiind nevoie de un specialist. Totuși având în vedere avantajele sale, merită din plin. În orice caz, trebuie luați în considerare și dezavantajele sale înainte de a se face achiziția.

Cât consumă o centrală termică pe gaz?

Din ce în ce mai multe persoane renunță la vechile sistem de încălzire în favoarea unei centrale termice pe gaz deoarece aceasta ajută la încălzirea eficientă a locuinței tale. Totuși, consumul unei centrale depinde de modelul cumpărat. Există mai multe variante din care poți alege ar achiziția uneia se face în funcție de:

 • Suprafața locuinței tale
 • Izolația termică
 • Puterea termică necesară

Pentru a calcula cât consumă o centrala termică pe gaz, se ține cont de anumiți factori, cum ar fi:

 • Intervalul de funcționare
 • Numărul de zile din luna respectivă
 • Prețul gazelor naturale ale furnizorului (RON/MWh)

În general, o centrală termică pe gaz are o putere termică de 24 kW. Dacă ne raportăm la o locuință medie ce are 65 mp, se poate ajunge la un consum de 200m³ de gaze într-o lună, adică la 2110 MWh.
Citește și: Cum cumperi un cuptor sau o plită pentru bucătăria ta?

Luând în calcul prețul standard de 80 RON/MWh al gazelor, costul lunar va fi undeva la 170 RON. Conform acestui exemplu, poți și tu să calculezi cât consumă o centrală electrică în locuința ta, în funcție de suprafața imobilului, de puterea termică a centralei și de tariful furnizorului de gaze.

Totodată, trebuie luat în considerare și sezonul în care este folosită aceasta, deoarece în sezonul rece aceasta va fi deschisă mai mult timp, crescând astfel costul lunar de consum.

achizitionarea-unei-centrale-termice

Cât consumă o centrală termică pe gaz – Exemple de modele

După cum spuneam, consumul unui astfel de sistem depinde de mai mulți factori, unul din aceștia fiind producătorul:

 • O centrală termică Vaillant ecoTEC Pure cu o putere termică de 20.2 kW are un consum de 2.6m³/h
 • Varianta Viessmann Vitodens cu o putere termică de 24 kW are un consum de 2.4 m³/h
 • O centrală termică Alteas One Net cu o putere termică de 24 kW are un consum de 2.33 m³/h
 • Modelul de centrală Ariston Clas One cu o putere termică de 24 kW are un consum de 2.4 m³/h
 • O centrală termică Immergas Victrix TERA de 24 kw are un consum de 3.1 m³/h
 • Modelul Ariston Genus One cu o putere de 24 kW are un consum de 2.4 m³/h

Acestea sunt cele mai populare 6 modele de pe eMAG, motiv pentru care le-am oferit drept exemplu pentru cei ce doresc să știe cât consumă aceste centrale termice pe gaz.

De ce să alegi și tu o centrală termică pe gaz?

După cum spuneam, un astfel de sistem are mai multe avantaje pentru tine. Unele din cele mai importante sunt:

 • Costuri de întreținere reduse
 • Nu depinzi de un furnizor de energie electrică
 • Poți monitoriza în timp real consumul
 • Tariful gazelor naturale este în general mai accesibil decât cel de energie electrică
 • De obicei, aceste centrale sunt cele mai rezistente tipuri, având o durată de viață de cel puțin 10 ani
 • Spre deosebire de centralele pe lemne și peleți, la acestea poți alege unde dorești să fie montate
 • Are un randament de funcționare foarte mare, având o eficiență de 99%

Având în vedere că funcționează pe gaz, este nevoie de o verificare anuală de către un specialist pentru a avea certitudinea că aceasta funcționează în parametri optimi.

Atenție: Mulți producători anulează certificatul de garanție în cazul în care refuzi verificarea anuală a centralei de către un specialist. Având în vedere toate avantajele sale, mulți consumatori consideră că o centrală pe gaz este cea mai bună variantă, motiv pentru care este și una din cele mai populare de pe piață în momentul de față. Totuși, există și câteva dezavantaje ale acestui sistem.

avantajele-unei-centrale-termice-pe-gaz

Dezavantajele unei centrale termice pe gaz

Pe lângă cât consumă o centrală termică pe gaz, sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte să faci această achiziție. Părțile bune ale sale le-am prezentat mai sus. Iată însă care sunt părțile mai puțin bune. Acest sistem de încălzire are mai multe dezavantaje care face mulți clienți să le evite, principalele dintre acestea fiind:

 • Poate avea un cost ridicat de instalație, așadar pe lângă costul centralei, trebuie să fie plătită și echipa de instalatori
 • Este nevoie de autorizație specială de funcționare a instalației
 • Există riscuri de a avea pierderi de gaze
 • Dacă nu ești cuplat la rețeaua de gaz, această procedură implică costuri suplimentare
 • Accesul limitat la branșamentul de gaze
 • Este nevoie de o verificare în mod regulat a centralei și implicit a întregului sistem de instalație, ce implică de asemenea costuri suplimentare
 • Cu toate că nu sunt semnificative, aceste centrale pot avea un efect negativ asupra mediului înconjurător

Pentru a putea monta o astfel de centrală, trebuie achiziționată o autorizație de la ISCIR privind montarea și funcționarea acesteia conform legii în orice locuință. Fără această autorizație, nu este legală instalarea centralei.

Concluzie

Utilizarea unei centrale termice pe gaz poate fi una din cele mai bune alegeri. Totuși, pe lângă cât consumă o centrală termică pe gaz, sunt mulți alți factori de luat în considerare pentru a face această achiziție. Pune în echilibru avantajele și dezavantajele acesteia și decide tu dacă este varianta potrivită pentru imobilul tău.

Pe termen lung, se consideră că este cea mai bună investiție deoarece, chiar dacă costurile inițiale sunt destul de ridicate, oferă cel mai mare confort termic iar consumul mic de combustibil pe care îl are aceasta va duce la facturi lunare mai mici.

Un comentariu

 1. Salut! Multumesc pentru ajutor! Imi era greu sa imi dau seama cam cat as consuma cu o centrala termica pe gaz. Am ales deja o centrala 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.