cat de mare e compania google

Cât de MARE este compania Google?

Notă de început: Nu încerc să fac din acest articol un fel de sperietoare, despre cum Google prin achiziţiile sale devine prea mare şi se trasnformă într-un skynet! Voi relata numai fapte cunoscute, publice de altfel, de dragul informării.

Scurtă introducere

Totul începe prin perioada anului 1995, când eu aveam numai un an, iar internetul public avea trei ani. Lumea pe atunci, nu avea nici o idee despre internet, nu ştia cum să-l folosească si nici dacă era folositor la ceva anume.

Într-o zi din anul 1995, cu nimic specială, doi studenţi de la Universitatea Stanford, pe nume Larry Page şi Sergey Brin, au făcut cunoştinţă pentru prima dată. Aceştia s-au imprietenit la scurt timp şi au început colaborarea pentru un nou motor de căutare “Back Rub”.

În anul 1995, existau nu mai puţin şi nici mai mult de 13 motoare de căutare, care nu erau bune de nimic: atunci când căutai ceva, nu îţi afişa rezultatul la care te aşteptai, însă, “Back Rub” deţinea o cheie secretă care avea să schimbe jocul. Această formulă secretă poartă denumirea de “PageRank” şi este temelia la ceea ce astăzi se poate observa foarte uşor.

PageRank este un algoritm dezvoltat de Larry Page şi Sergey Brin şi implementat în motorul de căutare “Back Rub”. Ceea ce face algoritmul este să estimeze după numărul şi calitatea link-urilor ale unei pagini cât de important este acel website. Ipoteză de bază este ca un site important va avea mai multe şanse să primească trimiteri de la website-urile mai puţin importante. Practic, SEO-ul pe asta se bazează! Mai jos este formula matematică, simplificată a algoritmului:

Pe data de 15 septembrie 1997, “Back Rub” a devenit google.com şi aşa cum se spune, restul este istorie

Lucruri pe care nu le cunoşti despre Google

Mulţi dintre noi ne folosim de serviciile online Google, care sunt publice şi se pot observa la suprafaţă. Spre exemplu: Google Search, YouTube, Google+, Gmail, Google Maps şi lista poate continua. Mai interesant de atât, este că serviciile sunt foarte bune şi prin urmare ne folosim zilnic de acestea.

Alte tehnologii de care ne folosim: sistemul de operare android, dintre care unele smartphone-uri rulând sistemul pe componente Google (Ex: linia Nexus), maşini care se conduc singure şi chiar şi ochelarii google, pentru o experienţă augmentată. Toate aceste tehnologii sunt foarte distinctive, dar foarte puţini dintre noi se întreabă: cât de MARE este Google şi ce planuri de viitor are?

Google este mult mai MARE decât ne închipuim! Pentru început să aruncăm o privire la top 5 cele mai interesante achiziţii făcute de Google în ultimii ani:

#5 Android

Data achiziţiei: 17 august 2005

Preţ achiziţie: 50 milioane $

Cu toţii ştim ce este Android! Şi fără urmă de îndoială, cea mai bună caracteristică o face faptul că este bazat pe linux şi natura să open source. Asta înseamnă că sistemul de operare poate fi utilizat de toţi marii producători de electronice, de la smartphone-uri la maşini şi până la frigidere şi televizoare. Android este peste tot!

#4 YouTube

Data achiziţiei: 10 septembrie 2006

Preţ achiziţie: 1.6 miliarde $

Privind YouTube din perspectiva unui motor de căutare, acesta este mai mare decât Bing, Yahoo şi Ask toate combinate la un loc! De fapt, este cel mai mare motor de căutare, imediat după Google Search. Este evident că lumea caută foarte mult conţinut online, dar cât de mult conţinut video se încarcă pe YouTube într-o singură zi? Poate o săptămână, o lună, două luni, un an?! Nu! Răspunsul este un deceniu de conţinut video de vizualizat non-stop! Şi desigur, toate aceste numere cresc în fiecare zi! Să continuăm!

#3 Divizia tehnică “Motorola Mobility”

Data achiziţiei: 15 august 2011

Preţ achiziţie: 12.5 miliarde $

Google a observat că Motorola se afla într-un impas în anul 2010 şi a achiziţionat divizia tehnică pentru a se lansa pe piaţa de smartphone-uri. Dar la scurt timp, ceva foarte interesant s-a întâmplat. Google a vândut o parte din Motorola către Lenovo pentru suma de 2.9 miliarde $. Pentru mine, asta înseamnă un singur lucru! Interesele Google au fost întotdeauna în altă parte. Poate vroiau doar să se folosească de brevete pentru a proteja android-ul în faţa lui Apple.

#2 Boston Dynamics

Data achiziţiei: 10 decembrie 2013

Preţ achiziţie: Nu se cunoaşte.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că Google deţine în prezent cele mai avansate tehnologii robotice de pe planetă!

#1 Nest

Data achiziţiei: 13 ianuarie 2014

Preţ achiziţie: 3.2 miliarde $

Firma Nest este cunoscută pentru realizările de ultimă generaţie în materie de termostasuri şi detectoare de fum/foc. Interesul lor a fost să creeze cele mai avansate tehnologii pentru astfel de nevoi pentru a le integra  intr-o casă inteligentă! Google a apărut pe drum cu scopul de a face acest lucru cât mai bine şi cât mai cunoscut publicului. Se poate ca pe viitor să vedem un prototip de casă care poate fi controlată integral cu ajutorul tehnologiilor android şi Google Now!

#Bonus DeepMind

Data achiziţiei: 26 ianuarie 2014

Acesta este primul pas făcut de către Google în direcţia inteligenţei artificiale.

#Bonus Google X

Este o facilitate semi-secreta condusă de către Sergey Brin unul dintre co-fondatorii Google şi un om de ştiinţă Astro Teller. Aceştia îşi dedică timpul pentru a face progrese tehnologice majore. În cadrul laboratorului se dezvoltă proiecte precum: maşini care se conduc singure, Google Glass, Makani Power, lentile de contact care monitorizează glucoza cu ajutorul lacrimilor şi Project Loon care încearcă să aducă servicii de internet şi pentru restul lumii cu ajutorul a unor baloane care să înconjoare Pământul în stratosferă.

#Bonus D-Wave

Google, în parteneriat cu NASA sunt implicaţi şi în jocul calculatoarelor quantum. Din punct de vedere al performanţei un procesor quantum nu este cu mult mai rapid faţă de un procesor normal din zilele noastre. Bineînţeles, asta implică faptul că este prima iteraţie şi în timp se va perfecţiona acest impediment. Google susţine că aceste calculatoare vor ajuta în prevenirea încălzirii globale, dar asta rămâne de văzut!

Încheiere

În următorul deceniu s-ar putea să vedem pe piaţă case inteligente, inteligenţă robotică avansată şi o expansiune globală a infrastructurii internetului. Dar 10 ani, este o perioadă destul de lungă şi în prezent Google deţine 40% din traficul de pe internet. Sunt de părere că Google este şi va fi singura companie din întreaga lume care poate aduce servicii tehnologice în toată aria informaţională, la un preţ rezonabil. Şi spun asta bazându-mă pe faptul că Google deţine deja o infrastructură bună. Un singur lucru le cer băieţilor de la Google: rămâneţi fideli scopului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.