Ce este o masina de frezat si la ce se foloseste?

Masina de frezat se gasea pana de curand doar in atelierele de tamplarie profesionale, iar la origine era folosita la taierea pieselor din metal, mai exact a pieselor al caror model nu se putea obtine prin turnare. In ziua de astazi, datorita tehnologiei tot mai avansate, se foloseste pentru mai multe tipuri de materiale, in special lemn, daca vorbim de freze lemn profesionale.

O masina de frezat poate fi folosita la operatiuni de modelare si imbinare lemn sau pentru a executa anumite decupaje: caneluri, rotunjire, profilare, frezare coplanara, faltuire, fatetare, raionare convexa, copiere, imbinare, fixare balamale etc.

Pozitia axului rotativ poate fi: vertical (cu mobilitate pe doua planuri sau pe un singur plan), stationar (pot fi executate doar miscari perpendiculare sau paralele) si orizontal (pentru uz industrial). Masinile de frezat cu ax orizontal pot executa cu usurinta operatiuni precum taiatul tevilor si a placilor din metal, dar se pot folosi si la executarea ramelor.

Cele mai importante caracteristici ale unei masini de frezat :

  • bucsa: cele mai uzuale sunt bucsele de 6 si 8 mm, dar pot exista si bucse de 6.35 mm (1/4 inch), 10, 12 si chiar 12.7 mm. Daca ai de ales intre doua masini de frezat cu numar de turatii asemanator si bucse de dimensiuni diferite, alege-o pe cea cu bucsa mai mare pentru ca ofera o viteza mai mare de lucru si mai putine vibratii;
  • adancime de frezare: daca iti permite bugetul, achizitioneaza-ti o masina de frezat care sa aiba o adancime de frezare mai mare decat crezi ca ai nevoie;
  • turatie reglabila si constanta: ca sa fii sigur ca prelucrezi materialul uniform;
  • reglaj fin: ca sa reglezi precis si rapid adancimea de frezare;
  • ghidaj fin: ca sa ajustezi mai usor pozitia masinii de frezat in plan orizonatal;
  • talpa de reglaj la 45 grade: se foloseste in special de catre cei care frezeaza cant ABS la 45 grade;
  • posibilitatea racordarii la un aspirator: ca sa lucrezi intr-un mediu de lucru curat.

Inainte sa te apuci de lucru citeste manualul de instructiuni si asigura-te ca ai montat corect masina de frezat, ai fixat bine piesa si ca ai executat corect ghidajele.

Daca ai posibilitatea si nu ai in minte un model anume, alege o masina de frezat cu talpa transparenta pentru ca poti sa vezi mai bine in ce stadiu se afla piesa pe care o prelucrezi si esti protejat si impotriva aschiilor. O freza cu un raport bun calitate-pret este Makita 3709.

Este o masina de frezat verticala cu o putere de 530 W, o bucsa de 6 mm si o greutate de doar 1.5 kg. Corpul cauciucat si mecanismul de reglare cu pinion asigura un confort si manevrabilitate ridicata in timpul lucrului.  In setul de livrare se gasesc: bucsa 6 mm, freza dreapta 6 mm, un ghidaj paralel, un ghidaj cu rulmenti si unul pentru sablon 10 mm, dar si 2 chei speciale de 10, respectiv 17 mm. Urmatorul model de masina de frezat de la Makita este modelul Makita 3710, care are in plus fata de 3709, posibilitatea reglarii talpii la 45 de grade

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.