condusul pe timp de iarna

Condusul pe timp de iarna

conducere_pe_timp_de_iarnaCondusul pe timp de iarna cere o atentie deosebita,*ploaia, lapovita si ninsoarea incetinesc activitatea masinii, accelerarea si franarea fiind ingreunate. Oricum viteza exagerata in aceste conditii este riscanta pentru ca putem pierde usor controlul asupra autoturismului. Astfel ca cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facem pe timp de iarna este sa reducem viteza de circulatie a masinii tinand seama de conditiile meteorologice.

Este bine sa incetinim preventiv viteza de drum si sa pastram pe cat posibil o distanta de siguranta mai mare decat vara, fata de automobilul care se deplaseaza in fata noastra. In conditii de iarna placuta de frana este mult mai expusa la umezeala si astfel puterea de franare se poate reduce iar distanta de franare sa creasca, iar intr-o astfel de situatie am putea avea probleme in a opri la timp, in caz de probleme in trafic. Daca pastram distanta ceruta pe timp de iarna intre masini, putem evita coliziunile cu ceilalti participanti la trafic.

Pe de alta parte nu e bine sa acceleram si sa oprim brusc in conditii meteorologice de iarna pentru ca putem oricand pierde controlul masinii. De aceea accelerarea ar fi de preferat sa fie facuta treptat iar viteza de conducere sa fie constanta. Curbele sa le luam cu o viteza redusa, lin ca sa evitam derapajele pe carosabil. Din cauza lipsei de tractiune, in curbele pe drum ud, masina poate aluneca, tocmai de aceea e de preferat sa facem intoarcerea incet si in siguranta.

Anvelopele de vara trebuie schimbate cu cele de iarna pentru ca acestea din urma au o aderenta mai buna la drum si astfel scad riscurile de accidente. Frana trebuie sa functioneze corect, de aceea daca sesizam probleme la ea e bine sa o reparam din timp pentru ca iarna, mai mult ca oricand, avem mare nevoie de frana.

Iarna pot aparea ceata si ninsorile abundente si de aceea e indicat sa avem autoturismul dotat cu proiectoare de ceata dat fiind faptul ca in asemenea conditii meteorologice vizibilitatea este redusa. Daca nu aveti proiectoare de ceata pe vehiculul dvs, le puteti achizitiona de la firma Strenger Er-Pol importator si distribuitor de accesorii auto si autocamioane, detalii pe siteul*strenger.ro.

Tot in asemenea conditii, de o importanta mare sunt stergatoarele de parbriz pentru ca si acestea ne ajuta sa vedem mai bine carosabilul. Nici solutia de curatat parbrizul nu trebuie neglijata pe timp de iarna, sa avem suficienta in cazul in care vom avea nevoie de ea.

In concluzie, iarna trebuie sa ne adaptam conditiilor meteorologice impuse de anotimp si sa ne pregatim atat masina cat si comportamentul la volan pentru situatii diferite de cele ce exista pe timp de vara. Doar stim ca vara riscurile de accidente sunt mai mici pentru ca nu avem de-a face cu un carosabil umed, asa cum se prezinta acesta iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.