Inainte de a raspunde la intrebarea care ma macina de 3 zile, va invit sa citit exact ceea ce inseamna cuvantul ȚIGÁN in dictionarul explicativ al limbii române.
ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană care face parte dintr-o populație originară din nord-vestul Indiei, care a migrat începând din sec. V în Persia, Asia Mediteraneeană și în Imperiul Bizantin, în sec. X-XVI în sud-estul și centrul Europei și în nordul Africii, în sec. XV în vestul Europei (în special în Peninsula Iberică), iar în sec. XIX și în cele două Americi și care vorbesc o limbă indo-europeană. ◊ Expr. A arunca moartea în țigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca țiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se îneca ca țiganul la mal = a nu reuși, a eșua într-o acțiune tocmai când era pe punctul de a o duce la bun sfârșit. Tot țiganul își laudă ciocanul, se spune despre cei care se laudă cu ceea ce le aparține. E învățat ca țiganul cu ciocanul (sau cu scânteia), se spune despre cei deprinși cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. II. Adj. (Rar) Țigănesc. – Din sl. ciganinŭ. Cf. rus. țâgan.
Sa zicem ca nu mai avem voie sa numim ţigan, o persoana de etnie rromă. In cazul in care am pronunta acest cuvant (ţigan) vom fi amendati cu echivalentul a 7000 de euro ? De cine si pe ce baza ? Orice politist care ne va auzi pronuntand acest cuvant aparent banal ne poate amenda? Se poate duce cineva la „Politie” sa ne dea in gat ? In fine, dezbateri pe aceasta tema putem avea o mie, insa pe mine ma macina altceva. Alte probleme ale unor cetateni romani din acest stat de drept democratic.
Problema mea, e si problema ta, asa ca nu ramane indiferent!
Ce se va intampla oare cu cantecul : Am avut si vom avea mereu, boală pe ….. ?
Sincer chiar sunt curios daca vom gasi un cuvant sinonim pentru acest cantec, pentru ca aceasta boala nu dispare usor!
DAR PANA ATUNCI, RESPECT EUGEN GRIGORE!