Ghid pentru cumpararea unui laptop

In ultimii ani nevoia de portabilitate a crescut, accesul la internet se face din locatii diverse, asa ca cererile de laptopuri au cunoscut o tendinta in crestere, depasind cererea de sistem de tip desktop. Pentru ca un laptop poate fi folosit ata pentru activitati de tip office cat si pentru gaming sau cerinte extreme, configuratiile difera foarte mult.

Pentru achizitia unui laptop este nevoia de parcurgerea prealabila a catorva intrebari al caror raspuns va vor ajuta la selectarea unui model potrivit cerintelor dumneavoastra.

Ghid pentru cumpararea unui laptopLa ce veti folosi laptopul? Intrucat preturile si configuratiile difera enorm de mult, e nevoie sa stiti mai intai pentru ce vreti sa folositi noua achizitie. Daca este vorba doar de vizionare de filme, editarea catorva documente si navigarea pe internet, atunci un laptop cu o configuratie minima spre medie va fi de ajuns. In cazul in care aveti de rulat programe ce au nevoie de multe resurse, cum ar fi jocurile sau programele de editare video, configuratia se va duce spre una de top, cu componente care sa poata suporta cu succes cerintele. Asadar, alegerea unei configuratii difera in functie de specificul activitatilor pe care le veti desfasura, performatele fiind utile pentru o folosire adecvata: entry-level sau de top. In functie de scop veti hotari ce tip de procesor sa aiba, capacitatea memoriei de tip RAM, de ce spatiu de stocare veti avea nevoie pentru pastrarea fisierelor, precum si prezenta unei placi grafice alaturi de performantele ei.

Cat sa fie diagonala ecranului? Aici parerile sunt impartite intrucat simpaticul se va lupta cu utilul. Un laptop mititel, cu un ecran mic, cu o rezolutie mica, chiar daca este dragut, va deveni deranjant la o utilizare zilnica. Astfel ca utilul ar trebui sa fie elementul care sa influenteze achizitia. Pentru cei care vor lucra in mai multe aplicatii, care vor avea deschise mai multe ferestre simultan, un ecran mai mare este absolut necesar. Cat despre cei care vor folosi laptopul pentru vizionari de filme sau scrierea de texte ori navigare, ganditi-va ca nu intotdeauna veti fi cu ochii aproape de ecran ca sa puteti deslusi scrisul. La ora actuala, cea mai bogata oferta se incadreaza pentru ecranele de 15.6 inch care este suficienta pentru activitatile normale de zi cu zi. Daca vreti sa beneficiati de o diagonala de 17 inch, va trebui sa mai umblati la buzunar, insa cu satisfactia unui ecran incapator.

Care vor fi materialele constructive? Cele mai rezistente laptopuri sunt cele construite din metal. Insa cum preturile sunt pe masura, compromisurile se fac pentru a putea obtine ceva multumitor. Tot compromisuri fac si firmele producatoare atunci cand le fabrica, de aceea este bine sa va informati din timp pe forumurile sau blogurile de specialitate daca anumite marci au probleme cu unele parti componente cum ar fi: uzura rapida a balamalelor ecranului, stricarea tastaturii, aparitia fisurilor al socuri mici, supraincalzirea bateriei. Pretul si calitatea materialelor folosite sunt in stransa legatura.

Cat va fi autonomia bateriei? Bateriile pentru laptopuri incep de la 3 celule si se termina cu 12. Cu cat sunt mai multe celule, cu atat durata de viata a bateriei va fi mai mare. Daca nevoia de portabilitate este crescuta, e clar ca aveti nevoie de o baterie care sa ba tina destul de mult, cat sa nu va lase la greu. Bineinteles ca exista si varianta folosirii unei baterii de rezerva, totusi e mai comod sa avem un sistem pe care sa ne putem baza ore in sir, stiind ca ne vom putea aduce la indeplinire sarcinile.

Dupa ce ati parcurs aceste intrebari si ati dat raspunsurile in dreptul fiecareia, puteti spune ca sunteti pregatiti pentru a incepe cautarea unui laptop potrivit nevoilor dumneavoastra, constienti ca utilitatea este cu mult mai importanta decat prima impresie vizuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.