nevoia de siguranta la copii

Nevoia de siguranţă – esenţială pentru copii

Suntem oameni şi este firesc să avem o serie de nevoi şi dorinţe. Unele nevoi sunt, însă, mai puţin importante decât celelalte şi se pot satisface numai dacă cele dinaintea lor- cele primare- au fost îndeplinite. Pe acest principiu funcţionează şi Piramida lui Maslow, creionată de către psihologul umanist american Abraham Maslow, sub forma unei ierarhii a nevoilor umane.

Nota! Ai nevoie de un psihoterapeut? Viziteaza www.psihoterapiesibiu.ro

În urma cercetărilor şi clasificărilor lui au rezultat cinci nevoi fundamentale pentru dezvoltarea noastră ca oameni:

  1. Nevoi fiziologice (hrană, apă, aer, igienă, somn, sex, o temperatură constantă a corpului)
  2. Nevoia de siguranţă (integritate fizică – securitatea casei şi a familiei)
  3. Nevoia de iubire şi apartenenţă (nevoia de prietenie, familie, intimitate, apartenenţă la un grup)
  4. Nevoia de stimă (respectul de sine, recunoaşterea şi aprecierea celorlalţi)
  5. Nevoia de auto-realizare/auto-actualizare (plăcerea instinctivă a omului de a-şi valorifica potenţialul)

Pe primele patru trepte ale piramidei se situează nevoile de care are nevoie un om pentru a se dezvolta, pentru a evolua, pentru a se motiva pe sine să-şi valorifice la maximum capacităţile de care dispune (a cincea treaptă a piramidei).

Astăzi am ales să vorbesc despre nevoia de siguranţă care este fundamentală pentru dezvoltarea noastră ca oameni, dar, în special, pentru creşterea  şi dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Oare de ce este atât de crucială această nevoie de siguranţă?

* Pentru că într-o lume relativ haotică, securitatea este indispensabilă pentru o evoluţie armonioasă şi menţinerea echilibrului

* Pentru că, încă din primele luni de viaţă, nevoia de siguranţă este pregnantă şi fundamentală pentru satisfacerea nevoii de afecţiune a copiilor

* Pentru că orice fiinţă omenească are nevoie de a se simţi protejată în faţa oricărei ameninţări a vieţii

Spre deosebire de adulţi care sunt conştienţi de această nevoie numai atunci când viaţa le este ameninţată într-un fel sau altul, copiii tind să aibă deseori semne de insecuritate, iar satisfacerea acestei nevoi este esenţială pentru ca nevoia de iubire şi apartenenţă să fie îndeplinită.

Cum putem contribui pentru ca cei mici să nu mai simtă semne de insecuritate şi să se dezvolte armonios pentru a deveni adulţii echilibraţi de mâine?

* asigurându-le un mediu liniştit în care să se simtă confortabil şi în siguranţă indiferent unde se află – Dacă, de exemplu, doriţi să plecaţi într-o călătorie cu maşina, nu trebuie să neglijaţi nevoia de siguranţă a copiilor. Mai bine. îi aşezaţi frumos în scaunele auto specifice vârstelor lor. Nu numai că ei se vor simţi în siguranţă şi dumneavoastră veţi fi mai liniştiţi – veţi respecta prevederile legale şi le veţi oferi copiilor siguranţa de care au nevoie şi în timpul călătoriilor cu maşina.

* evitând conflictele şi oferindu-le calm şi înţelegere – O atmosferă tensionată poate afecta enorm creşterea armonioasă a unui copil.

* respectând ritualuri – Fie că e vorba de orele de masă sau somn, plimbare, igienă personală sau programul dinainte de somn, toate acestea contribuie la creşterea confortului psihic al copiilor.

Odată satisfăcută această nevoie, copiii vor începe să se integreze în mediul familial şi vor fi pregătiţi să primească şi să dea, la rândul lor afecţiune, urmând să devină acei adulţi siguri pe ei şi echilibraţi.

Orice dezvoltare are anumiţi paşi, iar ierarhia nevoilor a lui Maslow schiţează care sunt paşii pentru ca nevoile noastre să fie cu adevărat satisfăcute.

Vă doresc o zi plină de nevoi şi dorinţe împlinite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.