Scripturi-pe-Cisco

Scripturi pe Cisco

Salut, imi cer scuze pentru lipsa de articole din ultima perioada,promit sa ma revansez in perioada care urmeaza.

Fiind o perioada mai incarcata am avut putin timp sa experimentez ceva ce de mult vroiam sa pun la punct. Ceea ce urmeaza sunt convins ca o sa va suprida placut,cel putin pe mine la vremea cand am auzit de acest tool am fost uimit de utilitatea lui.

Cei de la Cisco il au de ceva ani buni dar in afara de putin CCIE foarte putina lume il foloseste.

Despre ce vreau sa vorbim si sa va arat si ceva practic cu el este EEM (Embedded Event Manager )

Este practic un limbaj scriptare pentru Cisco,care nu are limite,practic se pot scripta actiuni ce sa le faca router-ul in momentul in functie de conditiile definite de voi.Cu cat incerc sa va povestesc mai mult de el cu atat imi dau seama ca nu pot acoperii subictul si nici nu imi doresc.

Vreau doar sa va arat cam ce “poate” si sunt convins ca veti gasii documentatie o gramada pe internet. Cartea despre scriptare pe Cisco are cca 1500 de pagini si sincer sa fiu nu am citit-o dar am cochetat de voie de nevoie cu acest tool.

Haideti sa povestim si scenariul real care m-a facut sa scriu acest articol.

Am la un client mare mult routere care au niste module de gsm despre care am mai discutat intr-un articol precedent care efectiv se “agata” pur si simplu nu mai ruteaza trafic,trebuie intrat manual pe ele si dat “shutdown ” si “no shutdown” la interfata de cellular.Norocum meu este ca aceste interfete de cellular sunt pentru backup iar pentru a intra pe router folosesc o linie principala,altel in cazul caderii interfetei de celular mi-ar fi imposibil sa ma conectez la acel router ceea ce ar fi foarte grav.

Am decis acum seara sa imi usurez viata si sa fac un script pentru situatia de mai sus.

Sa incercam sa explic logica script-ului

Dam o comanda care e ascunsa pe cisco deci nu merge cu “tab” pentru a permite optiunile de “power-cicle” ale modulului 3G.

routercisco(config)#service internal

Cream un “track” care sa monitorizeze in cazul meu interfata de tunel,este un tunel de VPN care moare cand cade modulul GSM.

Aici am facut un artificiul pentru ca pe interfata de celular imi apare in continuare “up” deci nu se intampla nimic ce pare dubios,doar nu mai ruteaza si moare tunelul VPN.Aici e si magia script-urilor,puteti sa adaptati la cazul vostru.Am pus sa nu se activeze track-ul decat daca dupa ce 60 de secunde sta “line-protocol-ul” de tunel down si sa il considere “up” doar dupa ce sta 10 secunde up pentru a evita “flap-urile”

  • track 200 interface Tunnel 0 line-protocol  
  • delay down 60 up 10
  • exit
  • Scriem script-ul
  • Conf t
  • event manager applet RESET-3G 
  •  event track 200 state down
  •  action 1.0 cli command “enable”
  •  action 2.0 cli command “test cellular 0/0/0 modem-power-cycle”  
  •  action 3.0 syslog msg “EEM SCRIPT – 3G modem power cycled”

Cred ca e script-ul e destul de clar,practic prin “event track” ii spunem sa monitorizeze track-ul 200 cand e down sa scrie 2 comenzi,comanda cu “test cellular…efectiv da reset harware modulului de 3G,reinitializand-ul”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.